Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A legszínesebb városok

Manarola : A Cingue Terre egy  öt faluból álló keskeny parti sáv az olasz Riviérán.  Monterosso  al Mare, Vernazza, Corniglia, Riomaggiore és Manarola csodálatos települések, az ENSZ világörökséghez taroznak, sem új házakat nem lehet építeni, sem a régieket átalakítani.  Az öt falu közül kétségtelenül Manarola a legszínesebb. A környék a kirándulók és a túrázók egyik kedvenc helye Olaszországban. A látvány alapján nem csoda.

Ilulissat: Másik nevén Jakobshavn Grönlandon a negyedik legnagyobb település. Hogy a házak feledtessék a tenger egyhangú kékségét és a föld szürkeségét, minden házat vidám színekre festenek . Nem csoda , ha az ENSZ kulturális örökségéhez tartozik, olyan szép a hely. Llulisat a vízparton...

Willemstad:   Curacao szigete csodálatos strandjairól. kristálytiszta vizéről , a rengeteg napsütésről és  kellemes hőmérsékletéről ismert . Maga Willemstadt két részből, Otrabandából és Pundából áll, a két városrészt a kikötőbe vezető vízi út választja el egymástól. A házak az összes létező színben pompáznak, minden tulajdonos olyan színűre festheti az épületét, amilyenre akarja – de nagyon vidám színűnek kell lennie. A hivatalos magyarázata mindennek az, hogy az egykori holland kormányzónak szembetegsége volt és különböző színekre festtette a házakat, hogy ne vakítsa el, ahogyan fehéren visszaverik a napfényt. Persze a  suttogó propaganda azóta is  azt állítja, hogy inkább azért volt az egész, mert a kormányzónak saját festékgyára volt….. de ki tudja, hogy mindez igaz-e….:-)

Wroclaw:  Wroclaw Lengyelország negyedik legnagyobb városa és valószínűleg senki nem gondolná, hogy a világon az egyik legszínesebb is. A Plac Solny, a  Só tér színes házain  szívesen legelteti az ember a szemét ,miközben  minden ház más pasztellszínben ragyog . A Régi Tőzsde  a legimpozánsabb épület a „Só téren”, melynek csillogásával   a kereskedők  magas státuszukat akarták tudatni a városiakkal és minden odatévedő idegennel.

Nyhavn: Koppenhága tarka kikötője, olyan látványosság, amelyet egy turista sem hagyhat ki. Több mint 200 éve itt található a város vigalmi negyede, rengeteg bárral, kocsmával, vendéglővel..

Juzcar  A spanyol „Aprajafalva” eredetileg  reklámfogásnak indult, 2011 júniusa óta az andalúz falucska házai törp – kékben pompáztak, hogy népszerűsítsék a „Törpikék” bemutatóját. A film ma már nem nagyon érdekel senkit, de Juzcar 220 lakója annyira ragaszkodott az új színhez , hogy nem is festették vissza fehérre a házakat. M úgy tűnik, jól döntöttek , egy évvel a falu átfestése után megindult a turistafolyam, amely azóta is szép bevételt hoz a falusiaknak.

Jodphur: Ez az indiai Radzsasztanban fekvő város is kék, mint Juzcar,  Indiában Kék Városnak is hívják. A kék szín eredetileg a városlakók kasztját jelképezte, de mára a többi városlakó is átvette a szokást, így alakult ki a város egységes színe. Sőt, ezen kívül az is hírlik a kék falfestékről, hogy a moszkitók nem szeretik és nagy ívben elkerülik az ilyen színű házakat.

Bo Kaap:   Már a névből is aránylag könnyű kikövetkeztetni , hogy Kapstadt, azaz Fokváros egy negyedéről van szó. Legtöbb  lakójának  őse Indonéziából, Indiából, Malajziából  és Sri Lankából behurcolt rabszolga volt. Sokan közülük eredetileg is muszlimok voltak, nem keveseket a muszlim közösség térített meg az iszlámra. A negyedet  sok keskeny és meredek utcájával, egyszerűen díszített iparos házaival ,mecsetjeivel, minaretjeivel nemrég felújították és vidám színekbe öltöztették.  

Burano:   A Velencei Laguna szigete rengeteg fotóst és festőt vonz. Elsősorban azért, mert a sziget tele van színes halászkunyhókkal, amelyek gyakran a szomszédház színével is éles kontrasztban állnak . Mint az olasz lelkek, akiknek közismerten semmi sem olyan fontos, mint saját egyéniségük megélése.

La Boca:   Buenos Aires egyik keleti városrésze és egyben a legismertebb is. A turisták elsősorban a színes házai miatt kedvelik , amelyeket eredetileg leselejtezett hajók lemezeiből építették és a hajók festésére használt lakkok maradékaiból színezte  be. Akkora felület lett kék vagy piros, amekkorára a maradék festékből futotta…aztán jött egy másik majdnem üres festékes vödör valamilyen más színnel….

Helgoland:  A valamikori „rákászkunyhók”, a halászok vízparti házai nélkül alig valami törné meg a kis német sziget, Helgoland szürke egyhangúságát. Természetesen ezek a házak is műemléki védelem alatt állnak és már régen nem halászok dolgozzák fel bennük a friss fogást, hanem éttermeknek, kávézóknak, kocsmáknak adnak otthont.

2 Tovább

Ide nekem az oroszlánt !

  Van aki megelégszik egy házimacskával, van aki egy hegyi oroszlánnal jár sétálni és még játékosan meg is fürdeti a hóban. Nem harap a cica, mint látjuk a felvételen,  a gazdi is életben van még, de ha valaki utánozni szeretné, kössön előtte mindenre kiterjedő betegbiztosítást, mert a kutyaharapással ellentétben az ilyen cicusok harapását nem lehet a szőrivel gyógyítani.

  Ráadás - videó:....Hogyan előzzünk az égen utasszállítóval ?

 A film azt mutatja, mint előzi meg egy Boeing 747-es a jó 600 méterrel felette repülő Boeing 737 -est.  Hogy a számokat bonyolítsuk, a felvételt egy ugyancsak pár száz méterrel lejjebb repülő Boeing 777 - es kapitánya készítette a Bagdad feletti légtérben.

0 Tovább

Ne használj ilyen tampont !

 Mindig vannak őrült trendek, amelyek nemcsak feleslegesek, de veszélyeztetik az egészséget is. Ilyen a most divatba jött  gyógyfüves tampon,  angolul herbal tampon, amely állítólag tisztítja és méregteleníti a vaginát és amely most indult hódító körútra Nyugat - Európában.

 

Így néz ki egy doboz és ez van benne:

 Tehát nem olyan tamponról van szó, amelyet a havi periódusuk alatt használnak a nők, hanem gyógyfüvekkel töltött kis gömbölyű zacskókról, amelyeket a leírásuk szerint három napig folyamatosan kell a vaginában tartani.

  Orvosi szempontból az egész egy nagy butaság, sőt nagyon is vezélyes az egészségre , mert ha az egyébként jóillatú zsákocskák  három napig folyamatosan a vaginában maradnak, az nagyon komoly mérgezéshez,egészségkárosodáshoz  vezethet, vélekednek a nőgyógyászok.

Ezért nem szabad a reklámoknak és baráti ajánlásoknak sem hinni, hiszen minden nő szervezte másképpen reagál . Érdemes lemondani a gyógyfüves tampon   használatáról, ha másképp nem , akkor a nőgyógyásszal való egyeztetés után.

0 Tovább

Ilyen történet nincs is

Luisa Fernanda Urrea rendőrnő Kolumbiában. Néhány napja egy riasztás után La Marinában egy  kitett gyermek miatt kaptak riasztást és rögtön a helyszínre siettek a kollégájával. Luisa Fernanda, aki nem sokkal azelőtt maga is anyuka lett, azonnal felismerte, hogy az alig néhány órás baby életveszélyben van, nem sokat habozott és megszoptatta a kicsit.

Ha nem teszi, a félreeső, erdős területen a kislány  talán nem is élte volna meg, hogy megérkezzen a mentő és kórházba kerüljön, ahol ellátták a sérüléseit és a köldökzsinór maradványait is eltávolították.

  Urrea természetesnek tartja, hogy megszoptatta a kicsit és csak annyit mondott, hogy minden más anyuka is csak azt tette volna, amit ő. Láttam, hogy  rossz állapotban van és éhes, ez volt a természetes", mondta a rendőrnő. Mindenesetre semmit sem bízott a véletlenre, egészen a kórházig kísérte a babát.

 Hogy ki a gyemek anyja, még nem tudják, de a Kolumbiai Családsegítő Központ vezetője, Jhon Arley Murillo elmondta, hogy az anyát halált okozó testi sértés miatt is beperelhetik, ha az államügyész a vádat indokoltnak látja.

 Luisa Fernanda Urrea mindenesetre megmentette egy ember életét.

 Olyan módon, hogy az szinte teljesen elképzelhetetlen és valószínűtlen. De igaz.

0 Tovább

Régi angol bűnözők

  Persze a cím részben túlzás, hiszen a viktoriánus kori Angliában az óriási gazdagság mellett óriási szegénység is létezett, így könnyen lehetett börtönt kapni egy fél kiló keksz ellopásáért is. 1856 - tól minden járásnak és városnak rendőrt kellett tartania, így a kisstílű bűnelkövetők is egyre gyakrabban kerültek rács mögé. De persze sokan azért loptak, mert tényleg irtózatosan szegények voltak. Ezt igazolják azok a képek is, amelyek a 19. század végén készültek a dél-angliai Dorchester börtönében és most kerültek nyilvánosságra.

William Parsons:  Az akkor 48 éves gyújtogató 20 évre került rács mögé. A kép 1891 március 16 – án készült.

George Burden:  Már egy évvel a kép elkészülte előtt őrizetbe vették az 58 éves szobafestőt. Egy hónap börtönt kapott pénzlopásért, 28 napot pedig azért, mert jogosulatlanul adott zálogba ruhákat. , három hónapot egy mérleg ellopásáért , tizenkét hónapot néhány kefe eltulajdonításáért és további három hónapot azért, mert csalárd módon eltulajdonított egy pár csizmát.

George Bull:  Egy évvel a kép elkészítése előtt, 1893 április 6-án kezdte meg hat éves börtönbüntetését George Bull.  Az alig húsz éves patkolókovács azért került konfliktusba a törvénnyel,  mert  „bűnös módon testileg közel került egy bizonyos kancához”.

Elizabeth Dowell:  Az akkor 34 éves Elizabeth Dowell sokkal  idősebbnek néz ki a képen, mint ahogyan a kora alapján elképzelnénk. 1890-ben hat hónapot kapott hamis tanúzásért.

James Rigby:  Ezt  a 23 éves katonát 1893 november 20 – án rögtön egy sor lopásért vették örizetbe. Lopott többek között körtét, egy párnahuzatot, egy kendőt, két tehén- és öt birkabőrt, egy pénztárcát, két galambot. Sőt mindezeken túl még rátámadt egy rendőrre is. A bíróság 18 hónap kényszermunkára ítélte.és az azt követő kétéves rendőri felügyeletre.

Augustus Galton: 1895 október 23 – án fogták el ezt a csapzott szakállú munkást, akit 61 éves kora ellenére kényszermunkára ítéltek. Az volt a bűne, hogy nagyon szerette a kerti szerszámokat. Két hónapot kapott egy kapáért, négyet azért, mert ellopott egy ásót és egy fejszét , és a fennmaradt akták alapján súlyos további öt évet egy lapát elllopásáért. A fotó 1896 február 12-én készült.

Sarah Rose Edith Westwood:  Ez idős hölgy három álnevet is használt. Ezeken bűnös módon szerzett meg 1890-ben egy üveg sherryt valamint hat nagy üveg stout barnasört és egy teljes fél kiló kekszet. Ezért öt évre került rács mögé. A kép 1893 április 1- én készült.

Frank Treviss:  Ez az 1888 augusztus 14 – én készült kép az akkor 51 éves Frank Trevisst ábrázolja, akit nyolc hónap kényszermunkára és azt követően két évnyi rendőrségi felügyeletre ítélek.  Mindezt azért, mert 1884 – ben ellopott két zsáknyi búzát.

George Pill:  Az alig tizennyolc éves katonát, Goeorge Pillt 1894 november 13 – án fényképezték le az egyenruhájában, miután ellopott egy szamarat, egy bőrből készült hámot és egy vasláncot, összesen négy font értékben. Hat hét kényszermunkára ítélték.

George Gotobed: Négy hónap kényszermunkát kapott bűneiért a tengerész  George Gotobed. 1890 – ben ellopott két szelíd tyúkot. Korábban már elítélték egy nyúl és egy kacsa ellopásáért, valamint azért, mert ittasan csúnyán beszélt.

George Parkinson:  A katona 1892 június 30 – án betört egy dorchesteri házba és különböző szerszámokat lopott. Öt hónap kényszermunkára ítélték.

William Bennett:  A képen a harmincas évei közepén járó Bennett már korábban is összetűzésbe került a törvénnyel. Először tizenhétévesen vették őrizetbe – éjszakai vadorzásért.

Edward Boman:   A segédmunkás 1894 – ben tíz Shillinget lopott és ezért egy hónap kényszermunka volt a büntetése. Korábban már kapott ugyanennyit egy bűncselekményért – akkor csengőket lopott el.

Edward Hart:  A 39 éves munkásnak eredetileg csak pénzbüntetést kellett volna fizetnie orgazdaságért, összesem tíz Shillinget. Valószínűleg azonban Hartnak nem volt ennyi pénze, így hat hét kényszermunkával bűnhődött.

John Christopher:   Összesen öt évre ítélték ezt a 36 éves munkást. Többek között ellopott két órát, jogellenesen kicsalt mangold vetőmagvakat,  törvényellenesen akadályozta egy főút forgalmát  és ellopott egy…..vadászgörényt.

Feljegyzések : Ilyen aktákban  listázták a bűnelkövetőket és az elkövetett bűncselekmények részleteit.

2 Tovább

cubalibre

blogavatar

Ki tudja, hogyan változik holnap a tegnap. Esély mindenesetre van rá.

Utolsó kommentek