Manarola : A Cingue Terre egy  öt faluból álló keskeny parti sáv az olasz Riviérán.  Monterosso  al Mare, Vernazza, Corniglia, Riomaggiore és Manarola csodálatos települések, az ENSZ világörökséghez taroznak, sem új házakat nem lehet építeni, sem a régieket átalakítani.  Az öt falu közül kétségtelenül Manarola a legszínesebb. A környék a kirándulók és a túrázók egyik kedvenc helye Olaszországban. A látvány alapján nem csoda.

Ilulissat: Másik nevén Jakobshavn Grönlandon a negyedik legnagyobb település. Hogy a házak feledtessék a tenger egyhangú kékségét és a föld szürkeségét, minden házat vidám színekre festenek . Nem csoda , ha az ENSZ kulturális örökségéhez tartozik, olyan szép a hely. Llulisat a vízparton...

Willemstad:   Curacao szigete csodálatos strandjairól. kristálytiszta vizéről , a rengeteg napsütésről és  kellemes hőmérsékletéről ismert . Maga Willemstadt két részből, Otrabandából és Pundából áll, a két városrészt a kikötőbe vezető vízi út választja el egymástól. A házak az összes létező színben pompáznak, minden tulajdonos olyan színűre festheti az épületét, amilyenre akarja – de nagyon vidám színűnek kell lennie. A hivatalos magyarázata mindennek az, hogy az egykori holland kormányzónak szembetegsége volt és különböző színekre festtette a házakat, hogy ne vakítsa el, ahogyan fehéren visszaverik a napfényt. Persze a  suttogó propaganda azóta is  azt állítja, hogy inkább azért volt az egész, mert a kormányzónak saját festékgyára volt….. de ki tudja, hogy mindez igaz-e….:-)

Wroclaw:  Wroclaw Lengyelország negyedik legnagyobb városa és valószínűleg senki nem gondolná, hogy a világon az egyik legszínesebb is. A Plac Solny, a  Só tér színes házain  szívesen legelteti az ember a szemét ,miközben  minden ház más pasztellszínben ragyog . A Régi Tőzsde  a legimpozánsabb épület a „Só téren”, melynek csillogásával   a kereskedők  magas státuszukat akarták tudatni a városiakkal és minden odatévedő idegennel.

Nyhavn: Koppenhága tarka kikötője, olyan látványosság, amelyet egy turista sem hagyhat ki. Több mint 200 éve itt található a város vigalmi negyede, rengeteg bárral, kocsmával, vendéglővel..

Juzcar  A spanyol „Aprajafalva” eredetileg  reklámfogásnak indult, 2011 júniusa óta az andalúz falucska házai törp – kékben pompáztak, hogy népszerűsítsék a „Törpikék” bemutatóját. A film ma már nem nagyon érdekel senkit, de Juzcar 220 lakója annyira ragaszkodott az új színhez , hogy nem is festették vissza fehérre a házakat. M úgy tűnik, jól döntöttek , egy évvel a falu átfestése után megindult a turistafolyam, amely azóta is szép bevételt hoz a falusiaknak.

Jodphur: Ez az indiai Radzsasztanban fekvő város is kék, mint Juzcar,  Indiában Kék Városnak is hívják. A kék szín eredetileg a városlakók kasztját jelképezte, de mára a többi városlakó is átvette a szokást, így alakult ki a város egységes színe. Sőt, ezen kívül az is hírlik a kék falfestékről, hogy a moszkitók nem szeretik és nagy ívben elkerülik az ilyen színű házakat.

Bo Kaap:   Már a névből is aránylag könnyű kikövetkeztetni , hogy Kapstadt, azaz Fokváros egy negyedéről van szó. Legtöbb  lakójának  őse Indonéziából, Indiából, Malajziából  és Sri Lankából behurcolt rabszolga volt. Sokan közülük eredetileg is muszlimok voltak, nem keveseket a muszlim közösség térített meg az iszlámra. A negyedet  sok keskeny és meredek utcájával, egyszerűen díszített iparos házaival ,mecsetjeivel, minaretjeivel nemrég felújították és vidám színekbe öltöztették.  

Burano:   A Velencei Laguna szigete rengeteg fotóst és festőt vonz. Elsősorban azért, mert a sziget tele van színes halászkunyhókkal, amelyek gyakran a szomszédház színével is éles kontrasztban állnak . Mint az olasz lelkek, akiknek közismerten semmi sem olyan fontos, mint saját egyéniségük megélése.

La Boca:   Buenos Aires egyik keleti városrésze és egyben a legismertebb is. A turisták elsősorban a színes házai miatt kedvelik , amelyeket eredetileg leselejtezett hajók lemezeiből építették és a hajók festésére használt lakkok maradékaiból színezte  be. Akkora felület lett kék vagy piros, amekkorára a maradék festékből futotta…aztán jött egy másik majdnem üres festékes vödör valamilyen más színnel….

Helgoland:  A valamikori „rákászkunyhók”, a halászok vízparti házai nélkül alig valami törné meg a kis német sziget, Helgoland szürke egyhangúságát. Természetesen ezek a házak is műemléki védelem alatt állnak és már régen nem halászok dolgozzák fel bennük a friss fogást, hanem éttermeknek, kávézóknak, kocsmáknak adnak otthont.