Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Nagyon durva robbanás !

  Két munkás a lehető legrosszabb módszerrel akart kivenni egy lefagyott csatornafedelet a kínai Bajan városban. Ahelyett, hogy melegvízzel öntötték volna le, megpróbálták kimelegíteni, mire berobbant a fedél alatt összegyűlt metángáz.

0 Tovább

A világ lemélyebb tavai

 Az igazi mélyvízről mindig a tengerek jutnak eszünkbe, pedig van nem kevés tó is a világon , amelyeknek a mélye soha nem látott napfényt. Néha ott, ahol nem is gondolnád, mint például a forró Afrikában.  A legmélyebb olyan mély, hogy egy ugyanolyan hosszúságú futópályáról a legnagyobb utasszálltó gép is fel tudna szállni. Itt a tíz legmélyebb tó.

10.  A Matano tó Indonéziában, Szulavézi sziget keleti részén található , 590 méter mély, nagyon tiszta a víze és sok ritka növény és állat, főleg rákfajta él benne. Fontos édesvízforrás a sziget lakói számára.

9.A Crater Lake a Mount Mazama vulkán kráterében  a maga 594 méterével az USA legmélyebb tava. Nagyjából 7000 éve jött létre és mivel a hóolvadás táplálja, a vize nagyon tiszta és kék.

8. A Nagy-Rabszolga-Tó nemcsak Kanada, de egész Észak-Amerika legmélyebb tava, 614 méter mély. A partjánál fekvő Yellowknife várost akor alapították, amikor a múlt század harmincas éveiben  aranyat találtak a környéken.

7. Az Iszik -Köl tavat talán senki sem ismeri Magyarországon, de biztosan csak nagyon kevesen. A Tiensan hegységben, Kirgíziában bújik meg a hegycsúcsok között és  702 méter mély. A helyiek "Forró tó" -nak hívják, mert sós víze a legnagyobb hidegekben sem fagy be. A legenda szerint a mélyén egy valamikori örmény kolostor romjai vannak, amely  Szent Mátyás földi maradványait rejti. Egy másik legenda szerint ennek a tónak a partján építették fel Timur mongol harcosai a kőpiramisaikat. Bármi is volt, a tóban 2006 - ban megtalálták egy ősi, kb. 2500 évvel ezelőtt létezett kultúra nyomait.

6. A hatodik helyen a Malavi vagy Nyassza tó áll, 706 méter mély és sehol másutt a világon  nincs még egy tó, amelyben olyan sokféle hal élne, mint éppen ott.

5. O'Higgins vagy San Martin tó Patagóniában, Argentína déli részén. A gleccsertó 1058 négyzetkilóméter felületű  és 836 méter mély. 250 méterrel van a tengerszint felett . A tavat Chilében O"Higgins tónak, Argentinában San Martin tónak nevezik a két szabadsághős, a Chilei O"Higgins és az argentin Jose de San - Martin uán, akik mindketten Dél-Amerika függetlenségéért harcoltak.

4. A Kaszpi tavat tengernek ismerjük a sós vize miatt, de igazából ez egy tó. Öt ország osztozik a partjain, Irán,Kazahsztan,Oroszország, Türkmenisztán és Azerbajdzsán. 371 000 négyzetkilométer a felülete és 1025 méter mély. Nagyon gazdag az élővilága, vizét több, mint  130 folyó táplálja , amelyek közül a legnagyobb a Volga. Legérdekesebb állatfaja a kaszpi fóka, elképesztő mennyiségű kőolajat és földgázt rejt a medre alatt.

3. A Vosztok tó partjaihoz nem egyszerű lesétálni, mert egy négy kilóméter vastag jégréteg fedi az Antarktiszon.  Valószínűleg 1200 méter mély, a felületét 2012-ben érte el egy orosz fúrócsapat. hasonló tavak vannak a Jupiter holdjain.

2. A Tanganyika tó legmélyebb pontja 1470 méterrel van a vízfelszín alatt és ezzel a világ második és egyben Afrika legmélyebb tava. Kongó, Burundi,Zambia és Tanzánia osztozkodik a partjain , 1858 - ban véletlenül fedezte fel a két angol kutató,John Speke és Richard Burton, amikor a Nílus forrását keresték. Krokodilok,vizilovak és megszámlálhatalan halfaj él a tóban.

1.A világ lemélyebb tava a Bajkál tó Szibériában. 1642méter mély és annyi víz van benne, hogy ez emberiség mai vízigényét ötven éven keresztül képes lenne kielégíteni. 636 kilóméter hosszú, a felülete 31 722 négyztkilóméter.  A Bajkál egyben a Föld legrégebbi tava is, kb. 25 -35 millió évvel ezelőtt jött létre, miközben más tavak maximum 15 000 évig maradnak fenn. Összesen 1700 növény és állatfaj él a tóban, amely egyben az ENSZ világörökség részét  képezi.

...és egy nyári kép is aBajkálról....

2 Tovább

Ne így állítsd meg a buszodat !

 Némi vodka és az átlagosnál több bátorság és máris ott állíthatod meg a buszodat, ahol szeretnél felszállni. Itt az edzésterv .

 A hírek szerint a férfi sokat ivott, kiszállt egy taxiból és nekirohant a busznak. Ritka eset, amikor nem az ember , hanem a busz sérült meg.
 Soha, de soha ne csináld utána !

0 Tovább

A hólapátolás tegnap volt

  Ha lehullik a hó és szeretnénk kiállni a garázsból, lapátot ragadunk és nekiállunk arrébb dobni a havat. Ezt a régi technikát a világ fejletlenebb részében a mai napig alkalmazzák, de mint az alábbi videóból láthatod, a fejlett világ ezen már túllépett !

 Még egy jó ötlet, hogyan tudsz gyorsabban ügyeket intézni. A dél-koreai Busanban egy idősebb hölgy nem tudta kivárni a hivatalos időpontot és úgy döntött, saját elképzelése szerint jut el a hivatalba és még az időpontot is ő adta magának....:-)

  Ha valaki utána csinálná:...azért vigyázzunk a virágos edényre !

4 Tovább

Andersen Keszthelyen

 Tényleg csak azoknak teszem fel ezeket a képeket, aki ma délután nem voltak velünk Keszthelyen. Iszonyú hideg volt és komoly szél is, nem csoda, hogy a part közeli víz befagyott a Balatonon.

 A móló még inkább ősziesnek hatott, de közben lefagyott az ember füle a sapka alatt is.

  Jól látszott, meddig fagyott be a hidegben a víz , mintha valamilyen északi tenger partján jártunk volna egy nagyon kemény télen.

A másik irányból fényképezve olyan volt, mintha egy tengerparti föveny futna le a vízhez.

A furcsa színű rút kiskacsával, aki kénytelen itt tölteni a telet és mintha egyben vigyázna is a többi kicsi társára.

Gyönyörű fényekben úszott a jég, szép rianással , amelyet a régi időkben oly sokan megírtak az utódok okulására.

Mintha egy szürrealista kép keveredett volna Hyeronymus Bosch látomásaival.

Míg a  fiatal hattyúk és kiskacsák a part közelében maradtak....

....a kalandor sirályok a mélyvíz jégtábláin kísértették a sorsot.

Hideg, de szép délután volt.

12 Tovább

cubalibre

blogavatar

Ki tudja, hogyan változik holnap a tegnap. Esély mindenesetre van rá.

Utolsó kommentek