Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Az első fotó a Világűrből

 Az első fotó a világűrből, amely a Földet ábrázolja, 1946 október 24 - én készült és akár azt is ábrázolhatta, ami a Földből ezen a képen látható.

  Ez a kép viszont  1947-ből származik és azért a legrégebbi földábrázolás az űrből, mert az 1946-os képek elvesztek. Nem is volt egyszerű elkészíteni őket, mert a létrejöttükhöz egy 35 milliméteres kamerát kellet rögzíteni a rakétára és izgulni, hogy a film ne sérüljön meg a visszazuhanás és becsapódás során.

 De hogy is volt mindez ?

 Nem túlzunk és nem ferdítünk semmit, ha azt írjuk, hogy a kép és így az első ember alkotta eszköz kilépése az űrbe a németeknek köszönhető, ha nem is ez volt az eredeti céljuk. Az első rakéták, amelyeket 1946-tól az amerikaiak sikeresen az űrbe juttattak, olyan német V2 rakéták voltak, amelyekből száz darabot zsákmányoltak a háború végén  a thüringiai Nordhausenben. Szétszerelték és az Egyesült Államokba szállították őket.

 A V2 , eredeti elnevezése alapján A4 /Aggregat 4/ , a világ első ballisztikus rakétája volt egy tonna "hasznos" terheléssel,vagyis ennyi robbanóanyagot tudott célba juttatni. A németek a háború során kb. 3000 V2-t lőttek ki angliai és kontinentális célokra.

1946, V2 rakéta az új mexikói White Sands Missile Rangekísérleti állomáson

  A rakéta orrában a robbanóanyag hiányában maradt hely bőven, így került oda az első kamera is. A fenti, 1947-ből származó kép 101 mérföld magasságban készült, tehát valóban a világűrben.

 Nemcsak a rakéta, de az amerikai program vezetői is németek voltak. A gyakran - nem minden alap nélkül -zseniként említett Wernher von Braun, a német rakétaprogram irányítója és egyben az NSDAP és az SS tagja, a háború végén megadta magát az amerikaiaknak, akik ahelyett, hogy elkezdték volna firtatni a háborús felelősségét, elvitték magukkal és rábízták a saját programjukat. Braunt pedig valószínűleg jobban érdekelték a rakéták, mint az egykori ellenséggel szembeni harc, így a következő évtizedekben az amerikai rakétaépítés meghatározó irányítója maradt.

Wernher von Braun már Amerikában

 

 A háború után egyébként mintegy százhúsz német rakétafejlesztőt vittek át Peenemündéből az Egyesült Államokba, ahol először Új Mexikóban, később Huntsvillben folytatták az amerikai rakétaprogramot.

Német-amerikai rakétások már civilben

 A német technológia olyan fejlett volt , hogy az amerikaiak teljes egészében erre építettek és a negyvenes évek végén és az ötvenes években több száz V2  - t, majd módosított verziókat lőttek ki kísérlei céllal. Az ötvenes évek végéről származó első amerikai középhatótávolságú rakéta, a Redstone is a V2 közvetlen továbbvitele volt.

Redstone rakéta

Wernher von Braun 1960-ban a Saturn rakéta hordozója előtt, amely az amerikai űrutazások alaprakétája volt

A teljes történethez hozzátartozik az is, hogy az első rakétát nem az amerikaiak /vagyis az odatelepített német szakemberek/ lőtték ki az űrbe, hanem még maguk a németek 1942-ben. Ha képet nem is készítettek akkor, mert kizárólag a rakéta katonai alkalmazása kötötte le a figyelmüket, a teljes igazsághoz tartozik tehát, hogy az első ember alkotta eszközt 1942-ben , a háború korai fázisában a németek juttatták a világűrbe. Ha az egy tonna robbanóanyag helyére beültettek volna egy németjuhászt, ma úgy szólnának a történelemkönyvek, hogy az elsőként a németek juttattak földi élőlényt a világűrbe. De mindenképpen -ha nem is ezt akarták - ők voltak az útörők.

5 Tovább

Ez Jonathan 184. Húsvétja

  Jonathán, a teknős, St.Ilona szigetén él 1832-es születése óta. Ő a világ legidősebb ismert állata, hosszú élete alatt kilenc angol uralkodó ült trónon és 51 miniszterelnök tett esküt majd távozott a posztjáról. Jonathan nem szavazott egyszer sem, talán ez is hosszú életének egyik titka. Egyébként jól van és a kis páncéltisztogatásra sem egészségügyi okokból volt szükség, csak kicsit szebbé varázsolták a királyi család egy tagjának látogatása előtt.
Elég is ennyi szöveg, jöjjön a főszereplő....

Az alábbi fotó 1902-ben készült Jonathanról, akkor még 100 éves sem volt.


Hol van már a két férfi a képről..............

4 Tovább

Lézer  a vödörben

 Az elmúlt hetekben két cikkben is hírt adtam egy új technikai eszközről, amely képes eltéríteni a TOW - páncéltörő rakétákat. Minderről volt némi vita is és nem keveset találgattuk, hogyan működhet ez az eszköz. Ma megjelet az első filmfelvétel Szíriából, amelyen egy harci cselekményekben részt vevő T 72-es páncélost láthatunk.


 A felvétel egy "nyugatbarát" honlapon jelent meg és az Aleppo környéki eseményekről számol be.

http://syria.liveuamap.com/en/2016/24-february-saa-attacking-isisdaesh-forces-on-khanasirithraya

 Vannak képek is az T 72-ről:

A felvételek az SAA környezetéből kerültek fel a Netre.

De azért beillesztem a legelső felvételt is, amely autentikus és a vödör működését  pontosan leírja. Egyszerűen átrepteti a rakétát a cél felett.

33 Tovább

Donald Trump valójában német

 Ha Donald Trumpnak kis szerencséje van és a pénzadók is úgy gondolják, még lehet az Amerikai Egyesült Államok elnöke. Sokan ma is azt hiszik, hogy ez az igazi amerikai karakter megtestesíti azt a protestáns angolszász világot, ami az eredeti, erős  Amerikát kiteszi, a szabadságot, szabad versenyt és szabad szájat. Hogy az Egyesült Államok ilyen-e, arról gondolhat bárki, amit gondol, de egy biztos:…a tipikus amerikai Donald Trump német származású. Nagyapja, Friedrich,  egy német kisvárosból vándorolt be, majd vissza is ment, mert az otthonról  hozott felesége nem bírta Amerikát.

Donald és a nagyapa, Friedrich Trump

  Friedrich 1885-ben a pfalzi Kallstadtból vándorolt ki . Ez azért is érdekes, mert ugyanebből a kisvárosból származik a Heinz család is, a világszerte ismert ketchup – dinasztia. Képzeljük csak el, hogy mindkét család mondjuk Villányból származna.

Kallstadt

A párhuzam azért is jogos, mert Kallstadt ugyancsak a boráról híres és Friedrich Trump valószínűleg azért  vándorolt ki, mert túl gyengének érezte magát fizikailag a metszéshez, szüreteléshez. Ezért inkább férfifodrásznak tanult, de az Újvilágban nem ilyen szalont nyitott, inkább egy olyat, ahol a Klondike – i Whitehorse – ban  unatkozó aranyásó fiatalemberek vidám hölgyekkel találkozhattak az emeleti szobákban.

Munka után a szórakozás

 Az üzlet jól ment, Friedrich nősülésre adta a fejét és otthonról, Kallstadtból hozott feleséget, Elisabeth Christ személyében. A fiatalasszony nem szerette Amerikát, így 1904-ben hazatértek, Sokáig nem maradhattak, mert a német hatóságok azt hitték, hogy az immár amerikai állampolgár Friedrich azért ment el 16 és 35 éves kora között Németországból, hogy megússza a katonaságot. Így visszaküldték Amerikába.

 A nagymama, Elisabeth Christ

 Donald édesapja, Fred 1917-ben 11 éves volt. Ez volt az a kor - az Egyesült Államok belépése a világháborúba -  amikor az ott élő németek hirtelen elfelejtették a származásukat, az anyanyelvüket sem használták és gyakran megváltoztatták a nevüket is. Pedig az Egyesült Államokban ma is a német származásúak alkotják a legnagyobb csoportot, többen vannak, mint a brit ősökkel rendelkezők. Fred a második világháború kitörésekor már mindenkinek azt mesélte, hogy svéd, miközben a német anyja vele szemben lakott ugyanabban az utcában.

 Németek letelepedése Amerikában / kb. 1880-ból származó litográfia/

 1987-ben Donald is azt írta, hogy az ősei svédek, de később kicsit árnyalta, hogy talán „nem pontosan svédek”, hanem „mindenfelől jöttek” Európából. Aztán mégis elismerte, hogy német, sőt azt is, hogy kallstadti gyökerei vannak. Vagyis – kis túlzással –szinte szomszédok voltak Heinzékkal, a ketchupkirályokkal.

 Trump életútja egyébként közismert, de annyi talán érdekes, hogy négyszer ment csődbe, mégis mindig talpra állt. Így érthető, hogy  a bankok még a csődök után sem engedték eltávolítani az épületekről sehol a Trump - feliratot, mert akkor vesztettek volna az értékükből. Igen, a csőd után is, mert Trump neve annyira összeforrt a sikerrel és az „igazi amerikai” karakterrel.

 Elhiszed ?

7 Tovább

Ilyen volt Szíria

 A szír konfliktusban ma több erő feszül egymásnak. Azt gondolom, ha bárki végignézi a következő képeket, joggal teszi fel magának a kérdést, hogy nyert-e az országon belül bárki bármit a harcokkal, vagy sokkal inkább szétlőtte még az unokái jövőjét is.Nézzük meg néhány képen, milyen ország is volt Szíria, amelyet a nemzetiségek és vallások viszonylag békés együttélése és az arab-iszlám világhoz képest érzékelhető liberalizmus jellemzett.

 Kezdjük néhány előtte - utána képpel Homs városából.

A feni képeken is látható a gazdagság, a jólét, a redezett élet minden nyoma.Különösen, ha a két állapotot hasonlítjuk össze, joggal kérdezhetjük, van- az emberi értelemnek egy olyan része, amely bárkit arra késztethet, hogy azt mondja az érintettek közül, hogy megérte.

 Nézzünk még pár képet, a gazdag és szép Szíriáról.

Például egy divatbemutatót a háború előtti időből.


A "szörnyű diktatúrában" nemcsak a nők helyzete volt messze jobb, mint más államokban, de még kaszinó is üzemelt Damaszkuszban.Sajnos csak külsőképet találtam.

Egy "szegényes kórházkülső" Aleppoból.

Aleppo látképe

Csúcsforgalom Damaszkuszban

Az emberek is békében, jólétben éltek.

Umajjád mecset

Damaszkusz,bazár

Bármi kapható....

Kifőzde

Homsz este

Damaszkusz, bazár

Esti utcakép

Aleppo,bazár

A dervis is táncolt a túristáknak

Aleppo este

Ebéd

Vacsora

Esküvő

Vendéglő Damaszkuszban

Strand Latakiában

Turisták Palmyrában

Maalula, keresztény város

Stadion Homszban

Focicsapat

Szóval, van mit sajnálni Szíriában.....

20 Tovább

cubalibre

blogavatar

Ki tudja, hogyan változik holnap a tegnap. Esély mindenesetre van rá.

Utolsó kommentek