Az első fotó a világűrből, amely a Földet ábrázolja, 1946 október 24 - én készült és akár azt is ábrázolhatta, ami a Földből ezen a képen látható.

  Ez a kép viszont  1947-ből származik és azért a legrégebbi földábrázolás az űrből, mert az 1946-os képek elvesztek. Nem is volt egyszerű elkészíteni őket, mert a létrejöttükhöz egy 35 milliméteres kamerát kellet rögzíteni a rakétára és izgulni, hogy a film ne sérüljön meg a visszazuhanás és becsapódás során.

 De hogy is volt mindez ?

 Nem túlzunk és nem ferdítünk semmit, ha azt írjuk, hogy a kép és így az első ember alkotta eszköz kilépése az űrbe a németeknek köszönhető, ha nem is ez volt az eredeti céljuk. Az első rakéták, amelyeket 1946-tól az amerikaiak sikeresen az űrbe juttattak, olyan német V2 rakéták voltak, amelyekből száz darabot zsákmányoltak a háború végén  a thüringiai Nordhausenben. Szétszerelték és az Egyesült Államokba szállították őket.

 A V2 , eredeti elnevezése alapján A4 /Aggregat 4/ , a világ első ballisztikus rakétája volt egy tonna "hasznos" terheléssel,vagyis ennyi robbanóanyagot tudott célba juttatni. A németek a háború során kb. 3000 V2-t lőttek ki angliai és kontinentális célokra.

1946, V2 rakéta az új mexikói White Sands Missile Rangekísérleti állomáson

  A rakéta orrában a robbanóanyag hiányában maradt hely bőven, így került oda az első kamera is. A fenti, 1947-ből származó kép 101 mérföld magasságban készült, tehát valóban a világűrben.

 Nemcsak a rakéta, de az amerikai program vezetői is németek voltak. A gyakran - nem minden alap nélkül -zseniként említett Wernher von Braun, a német rakétaprogram irányítója és egyben az NSDAP és az SS tagja, a háború végén megadta magát az amerikaiaknak, akik ahelyett, hogy elkezdték volna firtatni a háborús felelősségét, elvitték magukkal és rábízták a saját programjukat. Braunt pedig valószínűleg jobban érdekelték a rakéták, mint az egykori ellenséggel szembeni harc, így a következő évtizedekben az amerikai rakétaépítés meghatározó irányítója maradt.

Wernher von Braun már Amerikában

 

 A háború után egyébként mintegy százhúsz német rakétafejlesztőt vittek át Peenemündéből az Egyesült Államokba, ahol először Új Mexikóban, később Huntsvillben folytatták az amerikai rakétaprogramot.

Német-amerikai rakétások már civilben

 A német technológia olyan fejlett volt , hogy az amerikaiak teljes egészében erre építettek és a negyvenes évek végén és az ötvenes években több száz V2  - t, majd módosított verziókat lőttek ki kísérlei céllal. Az ötvenes évek végéről származó első amerikai középhatótávolságú rakéta, a Redstone is a V2 közvetlen továbbvitele volt.

Redstone rakéta

Wernher von Braun 1960-ban a Saturn rakéta hordozója előtt, amely az amerikai űrutazások alaprakétája volt

A teljes történethez hozzátartozik az is, hogy az első rakétát nem az amerikaiak /vagyis az odatelepített német szakemberek/ lőtték ki az űrbe, hanem még maguk a németek 1942-ben. Ha képet nem is készítettek akkor, mert kizárólag a rakéta katonai alkalmazása kötötte le a figyelmüket, a teljes igazsághoz tartozik tehát, hogy az első ember alkotta eszközt 1942-ben , a háború korai fázisában a németek juttatták a világűrbe. Ha az egy tonna robbanóanyag helyére beültettek volna egy németjuhászt, ma úgy szólnának a történelemkönyvek, hogy az elsőként a németek juttattak földi élőlényt a világűrbe. De mindenképpen -ha nem is ezt akarták - ők voltak az útörők.