Ha Donald Trumpnak kis szerencséje van és a pénzadók is úgy gondolják, még lehet az Amerikai Egyesült Államok elnöke. Sokan ma is azt hiszik, hogy ez az igazi amerikai karakter megtestesíti azt a protestáns angolszász világot, ami az eredeti, erős  Amerikát kiteszi, a szabadságot, szabad versenyt és szabad szájat. Hogy az Egyesült Államok ilyen-e, arról gondolhat bárki, amit gondol, de egy biztos:…a tipikus amerikai Donald Trump német származású. Nagyapja, Friedrich,  egy német kisvárosból vándorolt be, majd vissza is ment, mert az otthonról  hozott felesége nem bírta Amerikát.

Donald és a nagyapa, Friedrich Trump

  Friedrich 1885-ben a pfalzi Kallstadtból vándorolt ki . Ez azért is érdekes, mert ugyanebből a kisvárosból származik a Heinz család is, a világszerte ismert ketchup – dinasztia. Képzeljük csak el, hogy mindkét család mondjuk Villányból származna.

Kallstadt

A párhuzam azért is jogos, mert Kallstadt ugyancsak a boráról híres és Friedrich Trump valószínűleg azért  vándorolt ki, mert túl gyengének érezte magát fizikailag a metszéshez, szüreteléshez. Ezért inkább férfifodrásznak tanult, de az Újvilágban nem ilyen szalont nyitott, inkább egy olyat, ahol a Klondike – i Whitehorse – ban  unatkozó aranyásó fiatalemberek vidám hölgyekkel találkozhattak az emeleti szobákban.

Munka után a szórakozás

 Az üzlet jól ment, Friedrich nősülésre adta a fejét és otthonról, Kallstadtból hozott feleséget, Elisabeth Christ személyében. A fiatalasszony nem szerette Amerikát, így 1904-ben hazatértek, Sokáig nem maradhattak, mert a német hatóságok azt hitték, hogy az immár amerikai állampolgár Friedrich azért ment el 16 és 35 éves kora között Németországból, hogy megússza a katonaságot. Így visszaküldték Amerikába.

 A nagymama, Elisabeth Christ

 Donald édesapja, Fred 1917-ben 11 éves volt. Ez volt az a kor - az Egyesült Államok belépése a világháborúba -  amikor az ott élő németek hirtelen elfelejtették a származásukat, az anyanyelvüket sem használták és gyakran megváltoztatták a nevüket is. Pedig az Egyesült Államokban ma is a német származásúak alkotják a legnagyobb csoportot, többen vannak, mint a brit ősökkel rendelkezők. Fred a második világháború kitörésekor már mindenkinek azt mesélte, hogy svéd, miközben a német anyja vele szemben lakott ugyanabban az utcában.

 Németek letelepedése Amerikában / kb. 1880-ból származó litográfia/

 1987-ben Donald is azt írta, hogy az ősei svédek, de később kicsit árnyalta, hogy talán „nem pontosan svédek”, hanem „mindenfelől jöttek” Európából. Aztán mégis elismerte, hogy német, sőt azt is, hogy kallstadti gyökerei vannak. Vagyis – kis túlzással –szinte szomszédok voltak Heinzékkal, a ketchupkirályokkal.

 Trump életútja egyébként közismert, de annyi talán érdekes, hogy négyszer ment csődbe, mégis mindig talpra állt. Így érthető, hogy  a bankok még a csődök után sem engedték eltávolítani az épületekről sehol a Trump - feliratot, mert akkor vesztettek volna az értékükből. Igen, a csőd után is, mert Trump neve annyira összeforrt a sikerrel és az „igazi amerikai” karakterrel.

 Elhiszed ?