Sztálingrád 73 évvel ezelőtt

  Éppen 73 évvel ezelőtt ért véget a Második Világháborúban fordulatot hozó sztálingrádi csata, melynek során a Vörös Hadsereg bekerítette és felmorzsolta Paulus 6. Hadseregét. A hónapokig tartó csata után megfordult a háború menete és elkezdődött a németek kiűzése a Szovjetunióból. Sztálingrád, a mai Volgográd, teljesen elpusztult, a harcok majd kétmillió civil és katona áldozatot követeltek. Érdemes pár képpel megemlékezni az évfordulóról.

 

A harc szó szerint minden utcáért, lakásért , négyzetméterért folyt, miután a németek 1942 őszén elfoglalták a város nagy részét.

 Ádáz harcok folytak a Mamajev Kurgánért is, egy dombért, amely a harcok során többször gazdát cserélt.

Lelőtt német repülőgép 1942 augusztusában.

 1942 augusztusában járt a városban Nyikita Hruscsov is, a későbbi szovjet pártfőtitkár.

 A Táncoló gyerekek nevű szökőkútat egy német bombatámadás után ábrázoló ikonikus kép is 1942 augusztusában készült.

 Teljesen lebombázták a belvárosta német repülőgépek.

Búcsú egy szeretett hangszertől...ilyen is volt a halál közepette.

Harcok Sztálingrád közelében.

Szinte nincs, aki nem tudná, hogy végig véres küzdelmek folytak a sztálingrádi traktorgyárért, ahol harc közben is készültek T 34-es tankok.

1942 végére már így nézett ki a város.

Az öldöklő harc éjjel - nappal folyt...

Hídépítés a Volgán.

 1943 február másodikán véget ért a sztálingrádi csata, a Feldmarschallá kinevezett Paulus tábornok és a 6. Hadsereg maradéka a Führer parancsa ellenére kapitulált.

A győzelmet ünneplőorosz katonák.

1943.február 2.

0 Tovább

A legfiatalabb snowboard - os

 Talán a jövő bajnoka, de biztosan egy aranyos kigyerek, akinek láthatóan tetszik a tél, a hó és a csúszkálás.

 Íme az egyéves Sloan Henderson...

0 Tovább

A világ legkisebb diszkója

....Berlinben található és egy valamikori telefonfülkéből alakította ki a Deutsche Telekom. A hely nem nagy, egyszerre ketten férnek el benne, egy speciális érmével lehet igénybe venni és a kedvenc zenéjét is kiválaszthatja a kedves látogató. A fülkében minden van, füst, szárazjég,diszkógömb..csak hely nem sok. Nézzetek be...

2 Tovább

Állatszemű emberek

 Csodálatos szürreális önarcképeket készített a magyar fotós Borsi Flóra. Az Animeyed projetben állatok szemeit komponálta saját képeire, olyan összhatást elérve, mintha egy középkori festő látomásai inspirálták volna.

0 Tovább

Új világrekord Fokvárosban

  A kitesurf, avagy a siklóernyős szörfölés világrekordját eddig a spanyolok tartották 352 résztvevővel, akik egyszerre, egy helyen hódoltak a sportnak. Tegnap a dél-afrikai Fokvárosban megpróbálkoztak egy új rekorddal.

A rekordkísérlet sikerült, egyszerre 426 kitesurfös volt egyidőben a vízen és levegőben egy csodálatos tájban, csodálatos fényekben.

 

0 Tovább

cubalibre

blogavatar

Ki tudja, hogyan változik holnap a tegnap. Esély mindenesetre van rá.

Utolsó kommentek