Idén is megrendezték Londonban a legjobb útifotók versenyét a "Travel Photograher of the Year"-t és mindjárt készült belőle egy jó kis kiállítás is.  Több, mint száz országból érkeztek a képek , volt "A világ színei", "Arcok, emberek,találkozások", "Fekete-fehér" kategória is, de olyasmi is, hogy " A Moment in Light" no meg az elmaradhatatlan mobiltelefonos és tabletes kategória . 

 Az egészet Marsel van Oosten nyerte, ami nem nagy csoda, mert a "National Geographic" - nak is dolgozik és véletlenül van egy ügynöksége is amelyik  ugyancsak véletlenül fotósoknak szervez utazásokat.

 Ez a győztes  kép, amely kajakosokat ábrázol fekete - fehérben Louisianaban .

 Itt a többi  kategóriagyőztes és díjazott kép.

Ezt Ly Hoang készítette a vietnami Tat Vien faluban egy biciklisről, aki halfogó varsákat szállított. Láthatóan minden helyet kihasznált.

A fiatal fotósok kategóriáját Chase Guttman , 18 éves amerikai fiú nyerte, aki a lesothoi Semonkong faluban fényképezte le ezt az öt pásztort.

Larry Louie tibeti imazászlócskák tengerét kapta lencsevégre  a kínai Tagong Sztyeppén és meg is nyerte a képpel a "Világ színei" kategóriát.

Sue O'Connel  nyolc kis rangooni szerzetespalánta tányérjába nézett bele - felülről.

 Egy kis cigarettaszünet - mondhatta magának ez a román földműves szántás közben, és csak véletlen, hogy Mitchell Kanashkevich a messzi Ausztráliából éppen ebben a pillanatban érkezett oda.

Tanítani lehetne ezt a fejdíszt, amelyet ez az etiópiai lány készített magának nem szokványos anyagokból, de rendkívül kreatívan. Úgy néz ki, ez vele jár, ha az ember a Dassaneh törzs lánya. 

 Palota, apartman vagy sátor:..a menyasszony fáradt és fel tudja mérni a helyzet komolyságát akkor is, ha egy mongol jurtában igazítják helyre értő kezek a ruhát és a fátylat. Csak el ne felejtse, hogy : "igen" !

 

Ez szó szerint egy valami. Amit a zsűri meg tudott állapítani, az annyi, hogy fényes és Izlandon kapta lencsevégre Spencer Cox az USA-ból.

Darwin is büszke lett volna, mint ez fóka , ha galapagosi őslakos lett volna. Az angol Philip Lee Harvey látta meg ezt a pózt, amely egy angol lord tartására emlékeztet. Minő véletlen.

A "Moment in Light" kategóriában a német  Uli Kunz nyert . Egy helgolandi alagútban kapta el ezt a teljesen természtesnek, minden beállítástól mentesnek tűnő pillanatot.

Nem könnyű felismerni, de a zsűrinek így is tetszett: egy kis bálna vízbeérése a Csendes  - óceáni Tonga szigete közelében. Hol máshol hordana az ember véletlenül egy fényképezőt magánál, ha nem a vízbe ugró kisbálnák mellett, nem ?

Ki tudja,miért fogja a fejét ez a földi kutya, de lehet, hogy csak az osztrák Brigitta Mosernek akart pózolni a Kis Karoo sivatagban, Dél-Afrikában. Vagy csak szégyellte magát egy kicsit, mert nem lakkozta ki a körmeit.

Nem, nem fantasy - táj, csak egy spanyol szeméttelep Andalúziában. Két madár, amelyek közül az egyikről azt  hiszem, hogy egy gólya, a másikról pedig hogy biztosan nem az.

A mobilos és tabletes kategóriában / iCaptured/ egy NIgériában, Benin városában készült kép lett a győztes. 

Elég egyenes ? Vagy elég ferde ? Vagy elég éles ? A kínai Jingtsu tartományban dolgozik ez a kínai kovács.

Hogy itt volt a leghidegebb, az biztos: James Morgan  Szibériában, a Jakut köztársaságban fotózta le ezt a büszke vadászt egy elejtett farkassal.

 A kiállítás még látható a londoni Docklands-Múzeumban.  Ha valaki éppen arra jár, nézze meg. És ne felejtsen fényképezőt magával vinni. Ha mégis, még mindig ott a mobil !