Ha tíz másodperc után sem veszed észre , hol rejtőzik a képen a Bundeswehr lövésze, nem kell aggódnod, mert éppen ez a célja az újonnan kifejlesztett álcaruhának. Évekig dolgoztak rajta a bajorországi Erdingben található nagyon hosszú nevű német kutatóintézetben. / Wehrwissenschaftliches Institut für Wehr- und Betriebsstoffe-kb.  Ipari - és Üzemi Anyagokkal foglalkozó Védelmi Intézet, WIWeB/

  A téli ruha egyébként csak a második komoly fejlesztése az intézetnek, amit sokkal fontosabbnak tartanak és a Bundeswehr közvetlen megrendelésére készült, az a nyári gyakorló , amely az éjjellátó készülékeket is megtéveszti és láthatatlanná teszi a katonát. Az egyenruha végül is azt a mintát kapta, amely az alábbi kép jobb szélén látható.

 A fejlesztőmérnök Alexander Dietel nem árulta el, hogy ezt a hatást milyen anyagokkal érték el, de azt igen, hogy maga a mintázat alkalmazkodik az új bevetési területekhez, vagyis az inkább világosabb, sivatagosabb régiókhoz, ellentétben a nyáron  általában zöld Közép-Európával. Fényképek millióinak színeit és formáit elemezték ki  pl. Afganisztánból , mire eljutottak a legoptimálisabb megoldásig. Minden négyszögletes mintát elvetettek és kizárólag kerekített formákat használtak.

 A ruha a 700 és 1200 nanométeres sávban dolgozó éjjellátó készülékek és maradék-fény-erősítők ellen ad védelmet és elsőként a német speciális egységek kapják meg, ugyanilyen alapanyagból készült hátizsákokkal és egyéb kiegészítőkkel.

 Alexander Dietel a sajtó előtt nem is titkolta, hogy ezzel a technológiával a Bundeswehr a "világ élvonalához zartozik", ami lefordítva azt jelenti, hogy másnak jelenleg nincs hasonló egyenruhája.

 Az első képről:...ha még mindig nincs meg a katona, ott fekszik a kép közepén a hóban és a bakancsa hozzáér a jobboldali fához.