Még az is mindegy, hogy férfi vagy-e, vagy nő. Minél hosszabb a gyűrűsujjad a mutatóujjadhoz képest, annál inkább hajlamos vagy a félrelépésre.

 Míg más élőlények a természetüknél fogva vagy monogámok vagy polygámok, az emberek két csoportra oszlanak. Egy részük képes hűséges lenni, a másik nem.

 Ezt támasztja alá  az Oxford University és a Northumbria University kutatóinak tanulmánya is, amely "Biology Letters" c. tudományos szaklapban jelent meg. A vizsgálat során 585 brit és amerikai nőt és férfit kérdeztek meg és megmérték 1314 brit férfi és nő gyűrűsujjának illetve mutatóujjának a hosszát is. Már korábbi kutatások is megerősítették, hogy ennek a két ujjnak a hossza elárulja, milyen mennyiségű tesztoszteronnak volt kitéve az embrió az anyaméhben. Minél hosszabb a gyűrűsujj a mutatóujjhoz képest, annál nagyobb volt a tesztoszteron mennyisége.

 A magas tesztoszteronszint a polygám magatartás jele,vagyis a félrelépésre való hajlamé. A tanulmány szerint a férfiak 57 százaléka tartozik a poligám, vagyis félrelépő csoportba, míg értelemszerűen 43 százalékuk a hűségesek közé. A nőknél fordított az arány: 43 százalékuk keresi a kalandot, 57 százalékuk inkább hűséges.

 Bár a brit tudósok vizsgálati eredményei megállják a helyüket, Robin Dunbar oxfordi kutató elmondta a Daily Telegrahpnak, hogy az emberi viselkedést ezen kívül más is alakítja, így a szociális környezet és az élettapasztalat is.

 De azért mind a nőknél, mind a férfiaknál nem árt, ha a biztonság kedvéért ránéznek a párjuk ujjaira....:-)